Velik uspeh Balkan Cupa v Ajdovščini

Posted on 22. March, 2015

Med 13. in 15. marcem 2015 se je v prostorih Hiše mladih v Ajdovščini odvil eden najboljših in najpomembnejših turnirjev v namiznem nogometu na naših tleh v zadnjih nekaj letih – 1. Balkan Cup Pro Tour. Ta izjemen mednarodni turnir je nastal kot plod sodelovanja in prijateljstva slovenske, hrvaške in srbske zveze namiznega nogometa, organiziralo pa ga je ajdovsko športno in kulturno društvo Črn plamen. Zakaj je bil turnir tako pomemben?

Glavna smernica Mednarodne zveze namiznega nogometa ITSF je promocija namiznega nogometa kot športa. Turnir, na katerem tekmuje 80 igralk in igralcev iz petih držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije in Italije), je vsekakor pravi način, da namizni nogomet preraste sloves barske igre in postane svetovno priznana športna disciplina. Poleg tega je prav na tem turnirju potekal tudi tečaj za sodnike namiznega nogometa, zaradi katerega so Slovenija, Hrvaška in Srbija bogatejše za kar 10 novih mednarodno priznanih sodnikov.

– Rok Slokar, predsednik Zveze namiznega nogometa Slovenije ZNNS

Že samo ime turnirja nam sporoča, da gre šele za začetek nečesa večjega, to je združenja držav bivše Jugoslavije, da bi preko projekta Balkan Cup, serije treh mednarodnih turnirjev (prvi je bil organiziran v Sloveniji, drugi bo junija na Hrvaškem, tretji pa septembra v Srbiji), priredile svetovno prepoznaven dogodek.

„Sedem let po prvem turnirju v Srbiji, po deset tisočih prevoženih kilometrih, tisočih novih prijateljstvih, pomembnih zmagah in žalostnih porazih, je bila srbska zveza namiznega nogometa (FSNS) končno sprejeta v Mednarodno zvezo ITSF, k čemur so zelo pripomogli tudi Balkan Cup ter sodelovanje hrvaške, slovenske in srbske zveze. “

– Miloš Đorđević, predsednik srbske zveze namiznega nogometa FSNS

3 dni, 10 disciplin, 5 držav, 8 namiznonogometnih miz, 3 državne reprezentance in dve zgodovinski prelomnici! 1) Reprezentance Slovenije, Hrvaške in Srbije so med seboj prvič tekmovale na profesionalnih, svetovno priznanih mizah Roberto Sport, kjer je slavila Slovenija, drugouvrščena je bila Hrvaška, tretjeuvrščena pa Srbija. 2) Prvič v zgodovini je uvrstitev v disciplini Speedball štela tudi za točke mednarodne ITSF lestvice.

„Socializacija mladih, sprejemanje etičnih vrednot preko športa in doseganje pomembnih rezultatov na velikih tekmovanjih so eni izmed najpomembnejših ciljev naše zveze. Ker reprezentančno tekmovanje vse to združuje in pooseblja, z veliko časti in ponosa branimo barve naše države.“ 

– Antonio Novački, predsednik hrvaške zveze HSNS

Poleg reprezentančnega tekmovanja so se tekmovalci pomerili v posamičnem tekmovanju in tekmovanju dvojic, kjer je zlato obakrat osvojil Avstrijec Kevin Hundstorfer, aktualni svetovni prvak in številka 1 ITSF lestvice. Ženske in juniorji so lahko moči pomerili v posebnih disciplinah (Ženske posamično in dvojice, Junior posamično), za nameček pa so bili organizirani še Speedball in tri zabavne discipline, kar govori o širini, ki jo namizni nogomet lahko nudi.

„Namizni nogomet je namenjen prav vsem, brez kakršne koli diskriminacije: starejšim in mlajšim, ženskam in moškim, pa tudi invalidom. Je zabaven, medgeneracijski, neagresiven in vzpodbuja ekipni duh. Namizni nogomet je fizična aktivnost, ki zahteva koncentracijo in fokus.“

– Tomaž Čoha, vodja turnirja