Svetovno prvenstvo 2015

Posted on 28. April, 2015

Osmo svetovno prvenstvo v namiznem nogometu je minilo v znamenju presežkov: več kot 600 udeležencev iz 33 držav se je med 8. in 12. aprilom 2015 v Torinu pomerilo za prestižni naslov svetovnega prvaka v kar šestnajstih disciplinah.

Namiznonogometne vročice Slovenija tudi tokrat ni zamudila: nacionalno čast sta branili tako moška kot ženska reprezentanca, med posamezniki sta nas zastopala Jana Rožac in David Potrbin, v tekmovanju dvojic pa so si nastop priborile dvojice Jana Rožac – Marijana Sabolić, Tjaša Kogovšek – Petra Hvala, David Presl – Matej Vidergar, Matevž Jeras – David Potrbin.

Slovenska moška reprezentanca se je tekmovanja udeležila že sedmič zapored in tokrat so bili v postavi Matej Vidergar (selektor), Matevž Jeras (kapetan), David Potrbin, David Presl, Rok Šoštarič, Tomaž Čoha, Leon Kogelnik, Jože Kremzer in Fabijan Leskovec trdno odločeni, da se znova prebijejo med 16 najboljših na svetu. V kvalifikacijah so tako gladko premagali Bolgarijo in Španijo, v eliminaciji pa so moči nekoliko popustile in morali so priznati premoč favoriziranim Slovakom. Selektor se takole spominja ključne tekme za obstanek: “tekma s Slovaško je bila odlična in zmanjkal je zgolj kanček sreče, pa bi se Slovenija veselila zmage in zelo verjetnega napredka v D1.”

Letošnje Svetovno prvenstvo je bilo za Slovenijo posebno tudi zaradi debitantskega nastopa slovenske ženske reprezentance na tem najpomembnejšem tekmovanju, kjer so pod taktirko selektorja Roka Slokarja nastopile Jana Rožac (kapetanka), Petra Hvala, Tjaša Kogovšek, Marijana Sabolić, Patricia Pantelić in Leja Skalički. Žreb skupin dekletom resnično ni bil naklonjen in kljub dobri predstavi proti izjemnim reprezentancam Danske, ZDA, Švice in Nizozemske se Sloveniji ni uspelo uvrstiti v osmino finala. Kljub temu pa je ekipni duh po majhnih uspehih v kvalifikacijah punce v razvrstitvenih tekmah popeljal do zmag in končnega 13. mesta. Selektorjeve izbranke so najprej premagale izkušeno Portugalsko, nato pa še favorizirano Nizozemsko in Svetovno prvenstvo tako zapustile z visokimi ambicijami za prihodnost.

Obe ženski dvojici Rožac – Sabolić in Kogovšek – Hvala, ter moška dvojica Potrbin – Jeras so po težkih tekmah izpadle v šestnajstini finala, dvojica Vidergar – Presl pa se ni prebila v eliminacijo. Med posamezniki se je naša prvakinja Jana Rožac po odlični tekmi z bodočo svetovno prvakinjo uvrstila na nezavidljivo 17. mesto, David Potrbin pa je tekmovanje zaključil že v kvalifikacijah.

Do naslednjega Svetovnega prvenstva, ki bo leta 2017 v Hamburgu, bo torej potrebnega še več treninga, še več težkih tekem in močnih turnirjev, a svetovni vrh je že skoraj na dosegu roke.