Tecball

Tecball

Tecball

Tecball je ena izmed petih uradnih miz, ki jih priznava Mednarodna zveza namiznega nogometa (ITSF) na svojih turnirjih. V opisu bom poskušal čim bolj nevtralno povzeti prednosti in slabosti najboljš … ahm … nevtralno ja … tecball mize.
Najbolj pričakovana miza v Sloveniji se je prvič pojavila leta 2009 v Rogaški Slatini. Takoj so se bodoče zvezde slovenske namizno nogometne scene pojavile s polnimi denarnicami, kombiji in žarečih obrazov v Rogaški Slatini na preizkušnji oziroma nakupu miz. Med njimi sem bil tudi jaz. Prvič v življenju sem kupil nekaj, kar nisem še nikoli preizkusil. Kljub dokaj slepemu potrošniškemu nagonu pa se je odločitev za nakup pokazala kot ena izmed najbolj posrečenih v mojem zapravljalskem življenju 🙂
Prednosti Tecball mize so:

– jo lahko spravimo v OPEL ASTRO! Malo za šalo malo za res; v kolikor bi bila malo večja bi verjetno še vedno bila v Rogaški Slatini, tako pa spokojno počiva v mojem domu. Seveda počiva dokler delam v službi!
GRIP in ŽOGICA : Miza in žogica imata toliko gripa, kot ga je potrebnega za izvajanje vseh tehnično bolj zahtevnih strelov, hkrati pa omogoča tudi igranje t.i. klasike. Hitra igra je ena izmed značilnosti mize, ki me je najbolj pritegnila k nakupu.
IGRAJ KAR TI PAŠE: Tako je! Si želiš igrati pine, snejke, back pine, pulle, pushe, tik tak, diagonalce, streljati s sredino ali karkoli drugega? Ni panike miza omogoča prav vse. Seveda so nekateri streli bolj učinkoviti od drugih, vendar to še ne pomeni, da miza privilegira določene strele. V kolikor se bo našel kdo, ki bo pripravljen vložiti toliko truda v push shot kot ga sedaj vlagajo profesionalci v njihove pine/snejke se zna zgoditi, da bo to naslednji neubranljivi strel, ki ga bo izvajala večina igralcev. In zagotovo ga bodo lahko uporabili tudi na Tecballu. V temu je glavna prednost mize, ki ti omogoča igrati to kar si želiš in ti ne postavlja nepotrebnih omejitev.
OGRODJE KAKOVOSTNE IZDELAVE: Tacball je stabilen namizni nogomet. Lahko ga premakneš seveda, vendar ob »normalnih« udarcih niti ne trzne. Enkrat, ko ga daš v ravnotežje (z nivojskimi nogicami) se tam tudi obdrži. Pokončen in vedno trd 🙂
BREZ ROBOV Z NAGNJENO PLOŠČO: Igrišče je glede na moje izkušnje z ostalimi mizami najboljša lastnost Tecball mize. Ravna plošča nagnjena na pravih mestih, tako da se žogica ne zatika ob stranicah in za ročkami z dvema igralcema, omogoča hitro in sproščujočo igro brez nepotrebnih posegov na igralno ploščo za reševanje t.i. mrtvih žogic. Da ne bo pomote, kdaj pa kdaj tudi na Tecballu pride do mrtve žogice, vendar so to dogaja občutno manjkrat kot na ostalih mizah na katerih sem igral.
BREZ MRTVIH KOTOV: V kolikor si dovolj spreten oziroma hiter boš vedno lahko ubranil vsakršen strel, saj ni mrtvih kotov. Golmana nagni nazaj in žogica ne bo zavila v gol. Nemška kakovost se tukaj ponovno izkaže 🙂
ERGONOMIČNE ROČKE: No mogoče malo pretiravam 🙂 Oblika ročke je seveda subjektiven kriterij, kljub temu je meni tako všeč, da sem jo moral omeniti. Lepa elipsoidna oblika brez večjih izboklin je tisto kar mi je najbolj všeč. Ročko lahko držiš bolj spredaj, v sredini ali zadaj brez večjega prilagajanja, kar naprimer pri Garlandotu, vsaj meni, predstavlja večjo težavo.
KABOOOOOM: Neprecenljiv zvok PRAVEGA gola. Že iz fabija navajen tega prijetnega zvoka se veselim še preden žogica zadene ob stene gola.
To so večinoma najpomembnejše prednosti Tecball mize.

 

Seveda pa ima tudi Tecball sla….slaaaa….no ja tisto kar niso prednosti, in sicer:

GRIP ZA NEVEŠČE: seveda je grip za večino igralcev, ki se prvič sreča s tovrstnim pojmom slaba stran mize. Ne toliko za tistega, ki prvič igra (saj bo kljub temu, da se mu žogica zablokira pod igralcem, s pomočjo ustrajnosti toliko časa tolkel po njej dokler se ne bo le-ta premaknila), pač pa za lastnika mize, ki bo nemočno gledal mučenje oz. včasih že mesarsko klanje svojih ljubih rumenkasto-črnih igralcev. V primeru, da je tolčenje premočno se zna zgoditi, da figurica igralca izgubi tudi kak ud oz. v mojem primeru kar cel spodnji del (pri čemer naj povem da ga pravilno nameščeni izolir trak odlično zalepi).
EKSTRA BALL: Žal se kar pogosto zna zgoditi, da se žogica, ki zadene gol odbije nazaj ven. Pri močnejših strelih lahko to postane nadležno, saj se ne da natančno določiti ali je žogica zadela gol ali zgolj stranico.
TEŽJE SESTAVLJIV: S tem ne mislim, da je mizo zahtevno sestaviti, ampak da potrebuje več časa. Zlasti ročke, na katere je potrebno vsakega igralca posebej privijačiti. To seveda omogoča zamenjavo zgolj polomljenih igralcev in ne cele ročke, vseeno pa otežkoča premeščanje mize na različne lokacije. No v glavnem, če imate mizo samo na enem mestu sestavljanje ne predstavlja večjega problema aneda.
PLASTIČNI DELI: Evo to je res edina večja slabost mize. Ročke so pričvrščene s plastičnimi … ne vem kako bi rekel kot neki krogci za fiksirat ročke J Ob večkratni demontaži in montaži se zna zgoditi da se kateri izmed teh odlomi (preverjeno).
DOBAVA REZERVNIH DELOV: V kolikor ne poznate Simona ali pa vsaj malo nemščine boste težko prišli do rezervnih delov, saj jih v Sloveniji ni. Lahko se jih nabavi preko interneta v Avstriji.
KABOOOOM: Ma kako, kaj nisi rekel da je to prednost, se verjetno sprašujete. Prednost je že…zame, ki mi je to všeč. Za moje bližnje, ki pa to poslušajo ene par urc na dan pa zna biti moteče, še posebej če živite v kakšnem bloku. V primeru, da vaše bližnje moti preveč si boste morali izmisliti t.i. »do it yourself« pripomočke. V ožji izbor pridejo blazinice, krpe, tepihi, stiropor, slušalke za vaše najbližje ipd. Izbira je vaša, materiala za zmanjšanje zvoka ne manjka J.
To pa je vse kar mi pride na pamet glede ne dobrih lastnosti Tecball mize. Kot vidite sem z nakupom izjemno zadovoljen in navdušen. Manjše nevšečnosti skorajda ne opazim več in vsakodnevni treningi so mi omogočili izjemen napredek v zgolj enem letu.

Skratka Tecball je odlična miza, ki je zasnovana tako, da omogoča užitek tako navdušencem novega načina (pinov, snejkov), kot tudi starega načina igre (tik tak, pull shot, idr.). Na moji mizi so igrali že moji sovrstniki (moški in ženske), starejši ljudje (moj tata, tast in celo tašča) in tudi mlajši (trenutno najmlajši moj nečak, ki je držal ročke pri šestih mesecih in jih celo legalno zavrtel za zgolj en krog! Rojen snejker). Vsi so bili navdušeni nad mizo in nad prijetnim druženjem, ki ga omogoča le miza za namizni nogomet.

 

Napisal: Matej Vidergar