Nova pravila igre

Posted on 9. January, 2016

S 1.1.2016 se je začela nova tekmovalna sezona in z njo so stopila v veljavo tudi nova pravila igre mednarodne zveze (ITSF). Nova pravila uvajajo kar nekaj novosti, ki bodo olajšala igro in, sklepamo da, zmanjšala število nesporazumov.

Najpomembnejše spremembe med vsemi so:

Pravilo izvajanja: Sedaj ni več potrebno čakati 1 s, da bi bila žogica aktivna, temveč je žogica aktivna (se lahko izvede podaja ali strel) že takoj s tretjim dotikom le te.

Žogica iz mize: Če gre žogica iz mize, jo dobi v posest ekipa, ki ni imela zadnje jasne posesti nad žogico.

Reševanje žogice od stranskega zidu: Večkratno odbijanje žogice od zidu, pri reševanju le te od zida, se ne sešteva v vsoto treh dovoljenih dotikov. Za nadaljnjo igro je žogico nato potrebno aktivirati s podajo na drugega igralca. Je pa zato namensko rukanje z ročko ob zid, da bi žogico rešili, prepovedano.

Time-out: Sedaj ni več potrebno povsem ustaviti žogice, da bi klicali time-out.

Obnašanje za mizo: Prepovedana je vsakršna uporaba pripomočkov za poslušanje glasbe (slušalk in podobnega).

Več podrobnosti si lahko pogledate na strani namenjeni pravilom. Tukaj boste našli uradna pravila, skrajšana pravila in najkrajša pravila namenjena tem, ki se z igro šele spoznavate.

Pravila so že prevedena tudi v slovenski jezik, kjer smo spremenili tudi nomenklaturo (petka, trojka, dvojka …), za to da bi bila vsem razumljivejša. Na začetku uradnega pravilnika je slika nogometa z opisom posamičnih pojmov.

Ob enem želimo našim tekmovalcem veliko uspehov v novi tekmovalni sezoni, tako doma kot na tujem.